Verhalen uit de praktijk

praktijkverhalen

Hoewel verandering bij het leven hoort, kan een grote verandering leiden tot verschillende emoties. Zoals: stress, verdriet, rouw, somberheid, agressie, wanhoop, en eenzaamheid. Vooral bij een groot verlies, zoals het overlijden van een familielid, een vriend / vriendin of bij een echtscheiding, kunnen deze emoties heftig zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Zo’n ingrijpende verandering komt meestal onverwachts, daarom is het belangrijk dat je hiermee om leert gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat je zelf niet voor deze verandering gekozen hebt.

Voor jou als kind of jongere, kan het verlies soms zo groot zijn, dat je jezelf alleen nog maar kunt afsluiten of kunt ‘uit’ zetten. Ook je omgeving is vaak bezig met het verwerken van het verlies, waardoor de mensen van wie je de steun juist het meest nodig hebt, die niet kunnen bieden. Je vrienden en vriendinnen pakken snel de draad weer op, terwijl jouw leven stil lijkt te staan. Je kan daardoor op bepaalde vlakken de aansluiting missen met de mensen om je heen.

Er zijn verschillende manieren waarop je het verlies een plek kunt geven, dat noemen we rouwen of verwerken. Dit doet iedereen op zijn eigen manier. Misschien heb je het gevoel dat je hier in je eentje voor staat en kan het een verademing zijn om eindelijk eens met iemand te kunnen praten. Iemand die zonder oordeel naar je luistert, iemand die je begrijpt en je bij dit proces helpt.

Wat bieden wij je aan?

We bieden een gecombineerde benadering aan: lotgenotencontact en therapie. Jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt als jij, kunnen je laten zien hoe zij zijn omgegaan met hun verlies. Dat kan heel behulpzaam zijn. Je herkent het en je realiseert je dat je niet meer zo alleen bent als je al die tijd hebt gedacht. Als begeleiders bieden wij je een veilige omgeving om, gebruik makend van je eigen kracht en die van de groep, je weg vrij te maken voor de toekomst.

Werkwijze

We werken met groepen van minimaal 5 tot maximaal 8 deelnemers. Er zijn 8 bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten duren 1,5 uur en zijn wekelijks (of om de week bij de groep jong volwassenen). We verwachten dat je er altijd bent. Afwezigheid moet je vooraf overleggen met de begeleiders, bijvoorbeeld als er heel bijzondere omstandigheden zijn. Als je toetreedt tot een lopende groep, woon je alle bijeenkomsten bij. Voorafgaand is er een intakegesprek. Dan kijken we of er eerst een paar individuele gesprekken nodig zijn voordat je tot de groep kan toetreden, om ervoor te zorgen dat je je voldoende veilig voelt.

Startdata

We starten met nieuwe groepen bij voldoende aanmeldingen:

Woensdagavonden:

  • 12-15 jaar van 17.00 uur tot 18.30 uur (wekelijks)
  • 16-19 jaar van 19.30 uur tot 21.00 uur (wekelijks)

Donderdagavonden:

  • 20-30 jaar van 18.00 uur tot 20.00 uur (om de week)

Er wordt rekening gehouden met (school)vakanties.

Kosten

De kosten voor deelname aan de groep bedragen € 25 per keer (1,5 uur) dus € 200 voor de hele serie van 8 bijeenkomsten. De intake voor de groep kost € 45. Jij of je ouders betalen voorafgaand aan deelname aan een groep en de betaling is voorwaarde om te kunnen starten. Er is geen restitutie bij voortijdig stoppen met de groepstherapie.
Individuele gesprekken -als die nodig zijn- kosten € 90. Sommige kosten kunnen worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Informeer hierover bij je therapeut.

Aanmelding

Aanmelding kan via een mail aan de praktijk van sinteze.nl onder vermelding van de volgende informatie over jou:

  • Je leeftijd
  • Wie of wat ben je verloren waardoor je graag deelneemt aan een groep?
  • Hoe lang is dat geleden?
  • Heb je eerder al therapie of begeleiding gehad en kun je hier kort iets over zeggen?