Verhalen uit de praktijk

praktijkverhalen

Pfff, ik schaamde me dood!’ Je hoort het vaak. Meestal kun je je er wel wat bij voorstellen. Een scheet in een deftig gezelschap. Als je glas limonade omvalt op de nieuwe bank bij je vriendin. Redenen genoeg om door de grond te willen zakken.
Er zijn ook jongeren die zich om minder begrijpelijke redenen schamen. Bijvoorbeeld om hun kleding of hun uiterlijk. Of voor de dingen die ze doen. Of juist voor de dingen die ze niet doen, die ze misschien niet kunnen. Het beheerst hun hele leven. Ze worden er somber van.

Terechte schaamte

Er zijn zoveel dingen waarvoor je je kunt schamen. Een ongelukje tijdens een deftig diner. Pats! een klodder satésaus op je witte hemdje. De hele avond verpest. Een open rits van je gulp. ‘Hoelang heb ik er wel niet mee rondgelopen? Toen ik het ontdekte… Ik dacht dat ik dood bleef.’
Er zijn ook minder erge dingen om je voor te schamen. Sommige tieners schamen zich zelfs voor hun ouders. Niet terecht, maar dat gaat gelukkig weer over. Dat hoort een beetje bij de puberteit.

Onterechte schaamte

Er zijn jongens en meiden die zich schamen voor van alles en nog wat. Voor hun lichaam bijvoorbeeld. Ze vinden zichzelf te dik, of ze vinden zichzelf een stijve hark. Of dom, omdat anderen op school betere cijfers halen dan zij. Of ze schamen zich voor hun goedkope, ouderwetse mobieltje. Zulke schaamte is natuurlijk onzin. We kunnen niet allemaal even slim zijn. Of even soepel, slank of rijk. En om daar nu je leven door te laten verpesten!

Is dat bij jou wel het geval? Misschien moet je dan eens uitzoeken of er met jou iets aan de hand is.

(bron: Angst, Dwang, Fobie Stichting)