Verhalen uit de praktijk

praktijkverhalen

Niemand wil gepest worden en jij dus ook niet. Als de pester jou vaker dan één keer pijn doet en als jij daar niets tegen kan doen omdat hij een grotere mond heeft, of sterker is, dan kun je daar met iemand die je vertrouwt over praten.De pester wil graag dat jij het aan niemand vertelt, dan kan hijdoorgaan met jou te pesten zonder dat iemand er iets aan doet. Dat wil jij toch niet? Wel vertellen dus en niet geheim houden! Ook als depester zegt: "Als je het vertelt dan sla ik je in elkaar!"

Praten over pesten is absoluut geen klikken!
Praten over pesten is opkomen voor jezelf. Het is de eerste stap die je kunt zetten om het pesten te doen stoppen. Het is dus juist heel goed om aan je vader of moeder, aan je vriend of vriendin, je meester of juf te vertellen wat je dwars zit. Zij willen graag dat je je goed en veilig voelt en zullen je daarom steunen en helpen om een oplossing voor het probleem te vinden. Dan stopt het sneller! Dat wil jij toch ook?

Je bent misschien bang om het thuis of op school te vertellen, maar als je niet praat over pesten, duurt het pesten langer! Daarom geven we hier een paar tips:

  • Kies iemand die je echt vertrouwt bijvoorbeeld je vader of moeder, je leerkracht, docent of de voor- of naschoolse opvang.
  • Kies een rustig moment zodat je vader of moeder, je leerkracht, docent de tijd heeft om naar je te luisteren.
  • Zeg: "Ik wil je iets vertellen, waar ik niet zo gemakkelijk over praat.”
  • Zeg: “Beloof me dat je alleen luistert en niet meteen iets gaat doen."
  • Vraag dan: "Wat gaan we samen doen?"
  • Spreek met elkaar af dat het niet buiten je om gebeurt!

(bron: pestweb.nl)