Verhalen uit de praktijk

praktijkverhalen

Ik ben 16 jaar en heb een moeder met een alcoholprobleem. Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ze ging scheiden van mijn vader. Ik was toen net een jaar. Mijn vader kreeg last van psychoses en begon mijn moeder te wantrouwen en bedreigen. Uiteindelijk bleek dat hij schizofrenie had. Ik woon nu bij mijn moeder samen met mijn zus van 19 en broer van 20. Iedereen is met zichzelf bezig.

Sinds kort heeft ze een vriendin en gelukkig kan ik het heel goed met haar vinden. Maar het alcoholprobleem is nog niet weggegaan. Mijn moeder geeft wel toe dat ze alcoholist is, of probleemdrinker zoals zij het liever noemt, maar doet er verder weinig aan. Ze is al vaker opgenomen geweest en dat helpt meestal maar voor een paar dagen. Bianca (m'n moeders vriendin) wilt alleen liever niet dat mijn moeder weer opgenomen wordt, omdat mijn moeder het een hel vindt en omdat zij ook het idee heeft dat het weinig zin heeft.

Het gaat al een tijdje best wel slecht op school, dus wilde mijn moeder gaan praten over hoe het thuis ging en dat het daar aan kon liggen. En het eerste wat ik hoor toen ze belde naar school was dat ze vertelde over mijn schizofrene vader. Dat ze het daar weer op moest gaan gooien. Ik bedoel maar, ik zie mijn vader eens in de maand, wanneer hij zijn pillen gehad heeft en dus gewoon normaal is. Hoe wil dat er iets mee te maken hebben. Later zou ze ook gaan praten over haar alcoholprobleem. Dat hoefde van mij niet per se.. en ik snap dat het moeilijk is om dat toe te geven tegenover een buitenstaander.. Maar uiteindelijk heeft ze het dus gewoon erover gehad dat zij depressief is en het slecht met haar gaat en dat ik wel eens heel puberaal kon zijn en mijn huiswerk niet altijd maakte (Dat is in ieder geval wat ik ervan heb begrepen, toen zij vertelde over het gesprek). Dat zij haar alcoholprobleem niet wil bespreken maakt mij niet uit, maar dat zij nu ineens alles bij mij legt vind ik oneerlijk. M'n vrienden weten het wel. De meesten weten het alleen van verhalen, behalve mijn beste vriendin. Haar ken ik al sinds ik heel klein was en zij is er wel vaker bij geweest. Met haar kan ik er ook heel goed over praten en soms hebben we er ook gewoon echt lol om. 'Mijn moeder heeft weer drank gehaald bij de hoogvliet' 'Ja,.. of ze is naar de buren geweest, gratis winkelen.' Misschien hoor je er niet om te moeten lachen, maar we kunnen er in ieder geval over praten en dat is wel fijn.