hoe werkt het?

mijn jongerentherapeut

Mijn jongerentherapeut is geen (GGZ-)instelling of bedrijf; het is een verwijzingssite voor jongeren (of hun ouders) op zoek naar een vakkundig en bekwaam psychosociaal therapeut. Deze site bevat niet alle jongerentherapeuten in Nederland. Wel allemaal mensen die het leuk vinden om met jongeren te werken, daar ervaring mee hebben en aan kwaliteitseisen voldoen, zodat jij met vertrouwen het een van de therapeuten kunt werken. Er zijn situaties waarin je terecht kunt komen en je soms het gevoel krijgt dat niemand echt snapt hoe het komt dat dingen gaan zoals ze gaan. En daar kom jij voor naar je therapeut. Iemand die naar je luistert en met je meedenkt anders dan je ouders en vrienden omdat de therapeut geen belang heeft anders dan jou een stap verder te helpen.

fietsen

bankje

de eerste stappen

Stel, je komt er niet alleen uit en wilt graag door iemand begeleid worden. En je bent 25 jaar of jonger. Dan kun je kijken of er een jongerentherapeut bij je in de buurt is met wie je kennis wilt maken. Maak een afspraak met hem of haar en ga face-to-face kennismaken. Vertel waar je mee zit en wat je zou helpen. Voor je met je therapeut aan het werk gaat is het heel handig dat duidelijk wordt waarvoor je eigenlijk komt. Als je daarover met je jongerentherapeut een beeld hebt, spreek je af hoe vaak jullie elkaar gaan zien, hoe jullie met je vraag aan de slag gaan en wat er verder nog belangrijk is, zoals wie de therapie betaalt, wanneer jullie afspreken en zo verder.

waar komen jongeren voor?

Allereerst heb je ergens last van. Of je omgeving heeft last van jou en dat begint voor jou ook vervelend te worden. Soms is het niet meteen duidelijk wat het probleem is. Je gaat niet meer naar school bijvoorbeeld. Je ouders vinden dat je weer naar school moet, maar waarom ga je  niet meer naar school? Of de school denkt dat je meer zou moeten leren om over te gaan, maar hoe komt het dat je wel probeert je huiswerk te maken maar het op de een of andere manier toch niet lukt? Je bent met je tweede studie begonnen en het lijkt weer niet te lukken? Hoe heb je je keuzes gemaakt? Of je hebt zin om je terug te trekken en niets met andere mensen te maken te hebben, hoe komt dat dan? Soms is er veel ruzie thuis terwijl jij niet eens begrijp waarover het gaat. Of vind je dat je ouders niet zo moeilijk moeten doen, maar wordt het er ondertussen niet makkelijker op. Onderwepren waarvoor jongeren onder andere komen zijn:

 • problemen thuis of op school
 • leerproblemen
 • lichamelijke klachten die niet door de dokter verklaard kunnen worden
 • vragen over relaties en seks
 • somberheid, eenzaamheid, angsten of paniek
 • verslaving aan middelen
 • nare ervaringen die je hebt meegemaakt of nog steeds meemaakt
 • tussen twee culturen in zitten
 • vragen over je seksuele identiteit (bi of gay) of je gender-identiteit (trans)
 • bepaalde 'diagnoses' die te maken hebben met hoe jij naar de wereld kijkt, je informatie verwerkt en relaties met anderen aangaat (b.v. ADD, ODD, PDD-NOS, ADHD etc.)

waar doe je het voor?

De jongerentherapeuten die je op deze site vindt, hebben een paar belangrijke uitgangspunten:

 1. je bent meer dan je klacht of je probleem, je hebt een klacht of een probleem;
 2. waar ben je goed in, wat vindt je leuk en hoe kun je dat samen met je therapeut gebruiken om anders met je situatie om te gaan? Hoe rot het op een bepaald moment ook gaat, ergens in jou zit leven, kracht en creativiteit, ook al zie ook jij zelf het even niet meer en reageert jou omgeving vooral op de dingen die niet goed (meer) gaan;
 3. waar heb je invloed op en hoe kun jij (meer) invloed krijgen op hoe jouw toekomst er uit ziet? Wat er in je verleden is gebeurt, hoe ga je jouw toekomst in?

We zijn er van overtuigd dat niets voor altijd vast staat en jij in staat bent -met de goede begeleiding- andere keuzes kunt maken.

en verder

Een therapeut is er om jou te ondersteunen en met je mee te kijken naar waar je mee zit. In een vertrouwelijk gesprek. Meestal gaat dat aan de hand van een aantal gesprekken. Om eens te kijken wie jij eigenlijk bent. Welke kwaliteiten jij hebt en je desondanks in een voor jou lastige situatie terecht bent gekomen. Hoe zou jij je kwaliteiten kunnen inzetten om een stap te zetten in de voor jou goede richting? Je therapeut denk mee, geeft soms uitleg over wat ‘normaal ‘ is en wat jij kunt doen als je in een bijzondere situatie terecht bent gekomen. Zodat jij daarna weer verder kunt.

Onder sommige omstandigheden is het nodig dat er andere professionals worden betrokken om te zorgen dat jij zo goed mogelijk wordt geholpen, b.v. je huisarts of een specialist. Dat gaat altijd in overleg met jou. Gesprekken zijn vertrouwelijk. De therapeut bespreekt (ook aan de hand van hoe oud je bent) wanneer hij of zij ook informatie met anderen wil delen, b.v. je huisarts. Een gesprek met je ouders kan soms nuttig of nodig zijn, maar niet altijd. Het is altijd maatwerk en je jongerentherapeut overlegt met jou.

Nieuwsgierig? Ga naar het contactformulier en neem contact met ons op.